۱۳ نکته برای افزایش طول عمر باتری گوشی
تعویض باتریهای لیتیوم یونی سخت تر از مراقبت از آنها است. خیلی از گوشیهای هوشمند کاربر امکان دسترسی آسان به باتری را ندارند. این گوشیها شامل تمام مدلهای آیفون و گوشیهای اندروید برتر از برندهایی مثل سامسونگ هستند. تعویض باتری توسط نمایندگیهای شرکت سازنده هم ممکن است پرهزینه یا سخت باشد. علاوه بر این موضوعات باید به مسائل محیط زیستی هم توجه داشت. گوشیهای هوشمند برای محیط زیست خطراتی دارند و افزایش طول عمر باتری گوشی به کاهش این خطرات کمک میکند. در ادامه ۱۳ نکته برای افزایش طول عمر باتری گوشی مطرح خواهیم کرد که به حفظ و طولانی تر شدن طول عمر باتری گوشی کمک میکنند. منظور از طول عمر باتری تعداد ماهها و سالهایی است که باتری شما بدون نیاز به تعویض کار میکند و مدت حفظ شارژ باتری به تعداد ساعات یا روزهایی گفته میشود که گوشی با یک بار شارژ کار میکند.
-
درک چگونگی کاهش کیفیت باتری
با هر سیکل شارژ، باتری شما اندکی تنزل کیفیت پیدا میکند. منظور از سیکل شارژ یک بار تخلیه شارژ و شارژ مجدد از ۰ تا ۱۰۰% است. شارژ جزئی به عنوان کسری از یک سیکل محسوب میشود. برای مثال شارژ کردن گوشی از ۵۰ تا ۱۰۰% یک نصف سیکل محسوب میشود و دوبار انجام آن یک سیکل شارژ کامل محسوب میشود. برخی افراد بیشتر از یک سیکل در روز گوشی را شارژ میکنند برخی کمتر. این موضوع بستگی به میزان استفاده از گوشی و کاری که با آن انجام میشود، دارد.
تولید کنندگان باتری اعلام کردهاند که پس از حدود ۴۰۰ سیکل، ظرفیت باتری گوشی ۲۰ درصد کاهش پیدا میکند. در نتیجه باتری فقط قادر به حفظ ۸۰ درصد از ظرفیت اصلی خود است و با سیکلهای بعدی کیفیت آن همچنان کمتر میشود. اما واقعیت این است که کیفیت باتریهای گوشی سریع تر از این کاهش پیدا میکند. یکی از سایتهای مرتبط ادعا میکند که برخی گوشیهای موبایل فقط پس از ۱۰۰ سیکل شارژ به مرحله ۲۰ درصد کاهش کیفیت میرسند و باید توجه داشت که پس از ۴۰۰ سیکل، کاهش کیفیت باتری متوقف نمیشود. ارقام ۴۰۰ سیکل و ۲۰ درصد فقط برای این ذکر میشوند که یک دید کلی درباره سرعت کاهش کیفیت فراهم کنند.
اگر با سرعت کمتری از این سیکلهای شارژ استفاده کنید – یعنی هر روز مدت بیشتری شارژ باتری را نگه دارید – میتوانید طول عمر باتری را هم افزایش دهید. در واقع هر چه کمتر باتری را تخلیه و شارژ کنید، طول عمر آن بیشتر خواهد شد. مشکل اینجاست که شما گوشی را برای استفاده خریداری میکنید. قطعاً تمایل دارید که بین حفظ شارژ باتری و کار کردن با آن یک توازن برقرار کنید و هر زمان و هر طور خواستید از آن استفاده کنید. ممکن است برخی توصیههایی که در ادامه مطرح میشوند مناسب شما نباشند. از طرفی ممکن است بتوانید برخی از آنها را به راحتی پیاده سازی و اجرا کنید.
توصیههای ما در مجموع دو نوع هستند. یک نوع مربوط به کاهش فشار روی باتری هستند که مستقیماً بر طول عمر آن تاثیر میگذارند. پیشگیری از افزایش یا کاهش شدید دمای باتری هم از این نوع توصیهها است. توصیههای بعدی مربوط به افزایش بهره وری انرژی گوشی و کند کردن فرایند کاهش کیفیت باتری با کندتر کردن این سیکلهای شارژ است. کم کردن نور صفحه هم از این نوع توصیهها است.
-
پیشگیری از افزایش یا کاهش شدید دما
اگر گوشی بیش از حد گرم یا سرد شود، ممکن است روی باتری فشار ایجاد شده و طول عمر آن کمتر شود. اگر هوای بیرون گرم و آفتابی یا در زمستان سرد و زیر صفر درجه باشد، گذاشتن گوشی داخل اتومبیل یکی از بدترین شرایط را برای گوشی ایجاد میکند.
-
از شارژ سریع خودداری کنید
شارژ کردن سریع باعث ایجاد فشار روی باتری میشود. از انجام این کار خودداری کنید مگر در مواقع ضروری. در واقع هر چه باتری کندتر شارژ شود، بهتر است؛ بنابراین میتوانید شارژ باتری را شبها انجام دهید تا به مرور و کندتر شارژ شود. شارژ کردن گوشی از طریق کامپیوتر و برخی پریزهای هوشمند میتواند باعث شود جریان برقی که به گوشی هدایت میشود، محدود شده و در نتیجه باتری با سرعت کمتری شارژ شود. برخی پکهای باتری اکسترنال هم باعث کند شدن شارژ میشوند.
-
از تخلیه شارژ باتری تا صفر درصد و شارژ کامل باتری تا صددرصد خودداری کنید.
باتریهای قابل شارژ قدیمی تر دارای “حافظه باتری” بودند. اگر آنها را کامل شارژ نمیکردید یا کامل تا تخلیه نمیشدند، آنها این شرایط را به خاطر میسپردند و رنج مفید خود را محدود میکردند. در نتیجه برای افزایش طول عمر آنها بهتر بود که همیشه باتری را کامل تخلیه و سپس کامل شارژ کنید.
اما عملکرد باتریهای جدید کاملاً متفاوت است. تخلیه یا شارژ کامل باعث ایجاد فشار روی باتری میشود. بهترین حالت این است که شارژ باتری هیچ وقت کمتر از ۲۰ درصد و بیشتر از ۹۰ درصد نباشد. مقدار دقیق تر ۵۰ درصد ظرفیت باتری است.
شارژ کوتاه هم میتواند برای باتری خوب باشد پس اگر شما از جمله افرادی هستید که دائماً باتری را با سرعت بالا و ظرفیت کامل شارژ میکنند، این روش برای باتری شما مناسب خواهد بود.
-
برای کنار گذاشتن گوشی آن را تا ۵۰ درصد شارژ کنید
به نظر میرسد که مناسب ترین میزان شارژ برای یک باتری لیتوم یونی حدود ۵۰ درصد باشد. اگر قرار است گوشی را برای مدتی طولانی کنار بگذارید، قبل از خاموش کردن، آن را تا ۵۰ درصد شارژ کنید. انجام این کار راحت تر از تخلیه کامل یا شارژ کردن صددرصد باتری است.
به هر حال اگر گوشی خاموش شده باشد و استفاده نشود، به تدریج از عمر باتری و شارژ آن کاسته خواهد شد. این نسل باتری برای استفاده شدن طراحی شده اند، بنابراین هر چند ماه یک بار گوشی را روشن کرده و باتری را تا ۵۰ درصد شارژ کنید.
افزایش مدت حفظ شارژ باتری
نکاتی که پیش از این مطرح شدند، مستقیماً بر طول عمر باتری تاثیرگذار هستند. مدت حفظ شارژ توسط باتری هم به عمر باتری بستگی دارد. تلاش برای افزایش مدت زمان حفظ شارژ باتری هم با کندتر شدن سیکلهای شارژ باعث افزایش طول عمر باتری میشود.
-
کم کردن نور صفحه
معمولاً صفحه نمایش گوشی بیشترین میزان شارژ را مصرف میکند. کم کردن نور صفحه باعث صرفه جویی در مصرف انرژی میشود. قرار دادن بسیاری از گوشیها روی حالت تنظیم خودکار نور (Auto Brightness) با کاهش خودکار نور صفحه در مواقعی که نور محیط کمتر است باعث کاهش مصرف انرژی باتری میشود هر چند در این حالت حسگر نور باید بیشتر کار کند.
در این زمینه برای حفظ شارژ باتری بهترین کار تنظیم نور به صورت دستی و با دقت و وسواس است. یعنی هر بار وارد محیطی با نور متفاوت میشوید، میزان نور را در کمترین حالتی که تصویر قابل مشاهده باشد، قرار دهید.
در سیستم عامل اندروید و همچنین iOS حتی در صورتی که از حالت تنظیم خودکار نور استفاده کنید، باز هم امکان تغییر نور به صورت دستی وجود دارد.
-
کوتاه تر کردن زمان قفل شدن خودکار صفحه
اگر گوشی را برای مدتی بدون استفاده رها کنید، صفحه آن بعد از مدتی به صورت خودکار خاموش میشود که معمولاً این زمان ۱ یا ۲ دقیقه است. میتوانید با کم کردن زمان Screen Timeout (در گوشیهای آیفون Auto-Lock) میزان مصرف انرژی را کاهش دهید. این زمان در گوشیهای آیفون ۲ دقیقه است که معمولاً بیشتر از مقدار لازم است و زمانی در حد یک دقیقه یا ۳۰ ثانیه کافی است. از طرف دیگر اگر این زمان بیش از حد کوتاه باشد ممکن است مثلاً حین مطالعه اخبار صفحه گوشی دائماً خاموش شود که تجربه خوشایندی نیست.
در گوشیهایی مثل Galaxy S۷ میتوان از اپلیکیشن Tasker استفاده کرد که بسته به اپلیکیشنی که در حال استفاده از آن هستید، زمان خاموش شدن صفحه را تنظیم میکند. میتوانید زمان screen timeoutرا در حالت پیش فرض حدود ۳۰ ثانیه تنظیم کنید اما برای اپلیکیشنهایی مثل اپلیکیشنهای مخصوص یادداشت برداری یا اخبار این زمان را روی بیشتر از ۱ دقیقه تنظیم کنید.
-
انتخاب تم تیره
صفحه نمایش گوشیهایی مثل Galaxy S۷ از نوع OLED است. این گوشیها بر خلاف برخی مدلهای آیفون و گوشیهایی با صفحه LCD برای نشان دادن رنگ سیاه از پیکسلهای سیاه رنگ استفاده نمیکنند بلکه در این نقاط هیچ چیزی نمایش داده نمیشود و در واقع پیکسلهای مربوط به رنگ سیاه خاموش هستند. همین ویژگی باعث میشود که کنتراست بین رنگ سیاه و سایر رنگها بسیار قابل توجه و زیبا باشد. بعلاوه این روش باعث میشود که نمایش رنگ سیاه نیاز به هیچ انرژی نداشته باشد و رنگهای تیره تر نسبت به رنگهای روشنی مثل سفید از انرژی کمتری استفاده کنند. انتخاب تمهای تیره برای گوشیهایی با صفحه نمایش OLED و AMOLED میتواند باعث صرفه جویی در مصرف انرژی شود. اما اگر صفحه نمایش گوشی شما از نوع OLED نیست – که این شامل تمام مدلهای آیفون قبل از آیفون ایکس هم میشود – انتخاب تم تیره تفاوت چندانی در مصرف انرژی ایجاد نمیکند.
تمها و اپلیکیشنهای رایگان خیلی خوبی در استورهای اندروید هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید از جمله Cygnus Dark، Mellow Dark، Moonrise Icon Pack و Moonshine. میتوانید از اپلیکیشنهایی مثل Nova Launcher برای تغییر ظاهر آیکن اپلیکیشن و حتی حذف نام اپلیکیشنها (اگر نام اپلیکیشن از روی آیکون آن مشخص باشد) استفاده کنید. این کار باعث کمتر شدن فضاهای سفید صفحه شده و بعلاوه ظاهر بهتری هم به صفحه میبخشد.
از نظر برخی افراد تمهای تیره تر فشار کمتری روی چشم وارد میکنند و همچنین نور کمتر به منزله استفاده کمتر از نور آبی است که میتواند بر الگوهای خواب افراد تاثیرگذار باشد.
بسیاری از اپلیکیشنها تمهای تیره را در تنظیماتشان دارند. به عنوان مثال در صورت تنظیم Google Books روی تم تیره، صفحه مشکی شده و نوشتهها به رنگ سفید نمایش داده میشوند. از آنجایی که بیشتر پیکسلها تیره (و خاموش) هستند، مصرف انرژی کاهش پیدا میکند.
در رابطه با گوشیهای آیفون همانطور که قبلاً اشاره شد، تا کنون فقط سری آیفون ایکس صفحه OLED دارد بنابراین آیفون ایکس تنها مدلی از آیفون است که تنظیم تم تیره در آن باعث کاهش مصرف انرژی میشود.
شکل ۱: صفحه home (تم تیره)
شکل ۲: تنظیمات (تم تیره)
شکل ۳: Google Play Books (تم تیره)
-
حذف فیسبوک
… یا محدود کردن دسترسیهای آن و کاهش استفاده از آن زیرا این برنامه هم در سیستم عامل اندروید و هم در گوشیهای آیفون انرژی زیادی مصرف میکند. اگر واقعاً نیاز به استفاده از فیسبوک دارید به تنظیمات آن رفته و دسترسیهایی همچون پخش ویدیو، دسترسی به لوکیشن و ارسال اعلان را حذف کنید. بعید است که تمایل داشته باشید فیسبوک دائماً شما را موقعیت یابی کند. پخش خودکار ویدیوها در فیسبوک منجر به مصرف انرژی و پهنای باند شده و در برخی موارد به هیچ وجه خوشایند نیست.
اگر فیسبوک از قبل روی گوشی شما نصب شده باشد، ممکن است امکان حذف کامل آن وجود نداشته باشد زیرا گوشی شما این اپلیکیشن را یک اپلیکیشن سیستمی در نظر میگیرد. در این صورت میتوانید آن را در قسمت تنظیمات غیرفعال کنید.
-
بررسی سایر اپلیکیشنهایی که باتری را هدر میدهند
در قسمت تنظیمات باتری سایر اپلیکیشنهایی که انرژی زیادی مصرف میکنند را پیدا، غیرفعال یا حذف کرده و یا دسترسیهای آنها را محدود کنید. در صورتی که به برخی از آنها نیاز دارید میتوانید دسترسیهای غیر ضروری را حذف کنید. همچنین برخی اپلیکیشنهای محبوب یک نسخه لایت (light) هم دارند که معمولاً فضای کمتر، دیتای کمتر و انرژی کمتری مصرف میکنند. Facebook Messenger Light یک نمونه از این اپلیکیشنها است.
اما در مجموع، اپلیکیشنهایی بیشترین میزان باتری را مصرف میکنند که بیشتر از آنها استفاده میکنید. در نتیجه ممکن است حذف یا کاهش استفاده از چنین اپلیکیشنهایی ممکن نباشد.
-
فعال کردن حالتهای ذخیره انرژی و کاهش مصرف انرژی
معمولاً هر گوشی یک یا چند حالت ذخیره انرژی دارد، در این حالت کارایی پردازشگر و سایر امکانات کاهش پیدا میکند اما در مقابل شارژ باتری برای مدت بیشتری حفظ میشود.
-
خرید نسخه پرمیوم اپلیکیشنهای پرکاربرد
بسیاری از اپلیکیشنها هم نسخه رایگان و هم یک نسخه غیررایگان دارند که تفاوت این دو نسخه پخش تبلیغات در نسخه رایگان است. نمایش تبلیغات میزان مصرف دیتا و انرژی را کمی افزایش میدهد. خرید اپلیکیشنهایی که زیاد از آنها استفاده میکنید با کاهش مصرف دیتا و شارژ باتری در بلندمدت مقرون به صرفه خواهد بود. همچنین با خلاص شدن از تبلیغات مزاحم فضای صفحه بازتر میشود؛ بعلاوه نسخههای غیررایگان امکانات و پشتیبانی بهتری دارند.
-
غیر فعال کردن امواج رادیویی
میتوانید سیستمها و امواج رادیویی غیراستفاده را خاموش کنید. اگر هیچ وقت از NFC استفاده نمیکنید، دلیلی برای روشن ماندن آن ندارید. از طرفی امواجی مثل جیپیاس، بلوتوث و NFC در حالت استندبای انرژی زیادی مصرف نمیکنند. میزان صرفه جویی انرژی با مدیریت این امواج معمولاً محدود است.
نکته ای که درباره امواج رادیویی باید به آن توجه داشته باشید این است که هر چه سیگنال وای فای یا موبایل شما ضعیف تر باشد برای دسترسی به این سیگنالها به انرژی بیشتری نیاز دارید. گوشی شما برای دسترسی به دیتای موبایل یا وای فای باید اطلاعات ارسال و دریافت کند. اگر سیگنالی قوی دریافت نشود، گوشی باید سیگنال خودش را تقویت کند تا به روتر وای فای یا برج مخابراتی دورتری متصل شود در نتیجه انرژِی بیشتری مصرف میشود.
اگر در اتاق شما سیگنال موبایل قوی اما سیگنال وای فای ضعیف است بنابراین دسترسی به سیگنال موبایل توسط گوشی منجر به مصرف انرژی بیشتری میشود. همچنین اگر سیگنال وای فای قوی ولی سیگنال موبایل ضعیف باشد در این صورت بهتر است از وای فای استفاده کنید.
اگر خارج از محدوده سرویس دهی وای فای و موبایل هستید، حالت پرواز را روشن کنید چون گوشیهای موبایل در صورت پیدا نکردن سیگنال موبایل و وای فای دائماً به جستجوی آنها میپردازند. اگر هیچ سیگنالی موجود نباشد، گوشی دائماً در جستجوی سیگنال خواهد بود.
حالتهای Push و Fetch
در بسیاری از منابع آنلاین گفته شده تغییر ایمیل از حالت push به fetch منجر به صرفه جویی در مصرف باتری میشود. Push یعنی دستگاه شما همواره در حال انتظار برای دریافت ایمیل جدید است و این ایمیلها بلافاصله دریافت میشوند. Fetch یعنی گوشی در فواصل زمانی مختلف مثلاً هر ۱۵ دقیقه یک بار سعی به دریافت (واکشی) ایمیلها خواهد کرد. بیشترین میزان بهره وری در انرژی هنگامی صورت میگیرد که شما به صورت دستی ایمیلها را واکشی کنید در نتیجه گوشی فقط در این مواقع ایمیلها را چک میکند.
در رابطه با اینکه حالت fetch واقعاً منجر به صرفه جویی در مصرف انرژِی میشود یا خیر بحثهای زیادی وجود دارد اما احتمالاً این مسئله بستگی به الگوهای مصرف ایمیل و حجم ایمیلهای دریافتی شما دارد.
نکات پایانی
نسخه فعلی سیستم عامل iOS وضعیت سلامت باتری را نمایش میدهد. چنین امکاناتی در اندروید وجود ندارد اما اپلیکیشنهایی هستند که چنین قابلیتی را فراهم میکنند.
به عنوان مثال AccuBattery وضعیت سلامت باتری را بررسی میکند و امکانات مختلف دیگری هم دارد از جمله اینکه هر زمان شارژ گوشی به یک نقطه خاص رسید به شما اخطار میدهد تا آن را از برق بکشید. این نرم افزار توصیه میکند که شارژ تا ۸۰ درصد انجام شود. هر چند در برخی منابع این رقم ۹۰ درصد اعلام شده است.
در نهایت خود شما باید به این سوال پاسخ دهید که توجه کردن به تمام این نکات ارزش افزایش طول عمر باتری را دارد یا خیر.
منبع : Medium